Cursusdata (onder voorbehoud)

1. Maandag 29 februari 2016

2. Maandag 7 maart 2016

3. Maandag 14 maart 2016

4. Maandag 21 maart 2016

5 Maandag 4 april 2016

6. Maandag 18 april 2016

7. Maandag 23 mei 2016

8. Concertbezoek in juni 2016

 

Cursusonderdelen

De cursisten krijgen hoorcolleges van ervaren popjournalisten (zie onder), maar gaan ook zelf aan de slag. Je schrijft een CD-recensie, een concertrecensie, een interview en een essay. Voor het interview maken drie popartiesten een avond vrij. Vorig jaar waren dat Jacqueline Govaert (ex-Krezip), Dave von Raven (The Kik) en Torre Florim (De Staat). Wie we dit jaar kunnen interviewen, wordt later bekend gemaakt. Alle producties worden van feedback voorzien en besproken in de cursus.

 

Docenten en onderwerpen (onder voorbehoud)

Helmut Boeijen

Introductie van de cursus door organisator Helmut Boeijen, die tevens de beginopdracht van de cursisten bespreekt.

 

Leo Blokhuis

Gastcollege van Leo Blokhuis over de historie van de hedendaagse popmuziek, met aandacht voor de blanke en zwarte roots en het onstaan van dance.
Erik van den Berg

Gastcollege van OOR-hoofdredacteur Erik van den Berg over de do’s en don’ts bij het schrijven van CD-recensies. Na deze les krijgen de cursisten de opdracht om zelf een CD-recensie te schrijven. De beste recensies worden gepubliceerd op de website van OOR.

 

Leendert

College van Leendert van der Valk over muziek als motor voor journalistieke verhalen die eigenlijk heel ergens anders over gaan, bijvoorbeeld over oorlog, ongelijkheid, ebola of vet eten.

 

Saul van Stapele

Gastcollege van Saul van Stapele die vertelt over z’n werkwijze en ervaringen als specialist binnen de hiphopjournalistiek.

 

Leon Verdonschot

Gastcollege van Leon Verdonschot over het schrijven van popreportages.

Tom Engelshoven

 

 

 

 

 

 

Gastcollege van OOR-journalist Tom Engelshoven over popinterviews; de voorbereiding, het interview zelf en het uitwerken ervan.

Atze de Vrieze

Gastcollege van Atze de Vrieze (3voor12), winnaar van de Pop Media Prijs 2015, over de werkwijze van moderne journalist, die als een soort allesweter en -kunner te werk gaat.

Menno Pot

 

 

 

 

 

Gastcollege van Menno Pot (Volkskrant/Soundz) over het schrijven van concertrecensies.

 

Cursusonderdelen

Reageren op dit artikel?

You must be logged in to post a comment.