Leo-Bokhuis

 

 

 

 

De Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) organiseert in het voorjaar van 2016, samen met muziektijdschrift OOR, opnieuw een cursus popjournalistiek. De vijfde reeks van acht bijeenkomsten start op maandag 29 februari in poppodium Ekko in Utrecht, de vaste thuishaven van de cursus.

Ervaren popjournalisten zoals Leo Blokhuis, Leon Verdonschot, Saul van Stapele, Tom Engelshoven, Atze de Vrieze, Menno Pot en Erik van den Berg delen tijdens de cursus hun kennis en ervaringen.
Leon Verdonschot

 

 

 

 

 

Deze journalisten vertellen over de verschillende disciplines van hun vak. Hoe maak je een goede reportage als popjournalist? Hoe pak je een interview aan? Hoe schrijf je een pakkende cd- of concertrecensie? En hoe ga je om met de grillige muziekbusiness? Daarnaast wordt er natuurlijk gestrooid met sappige anekdotes en leer je ook meer over de geschiedenis van popmuziek.

De cursisten gaan zelf ook aan het werk. Ze schrijven cd- en concertrecensies, gaan op pad voor een reportage en krijgen de kans om een artiest te interviewen. Hiervoor zijn inmiddels Torre Florim (De Staat), Dave von Raven (De Kik) en voormalig Krezip-zangeres Jacqueline Govaert gestrikt. Tijdens eerdere cursussen verleenden Spinvis, Kyteman, Marco Roelofs (Heideroosjes), Roos Rebergen, Jacco Gardner, Elle Bandita, Lucky Fonz, Marike Jager en Peter te Bos (Claw Boys Claw) hun medewerking.

 

Roelofs Bandita Gardner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Marco Roelofs, Jacco Gardner & Elle Bandita tijdens de cursus popjournalistiek van 2014)

De opdrachten die de cursisten maken worden steeds nabesproken met de gastdocenten. De beste artikelen worden gepubliceerd op de website van OOR, zoals bijvoorbeeld deze concertrecensie van The Elwins van deelnemer Joey Huisman, die tevens een stage bij OOR overhield aan de cursus. Een andere deelnemer aan één van de vorige cursussen, Mieke Atema, schrijft tegenwoordig vast voor het tijdschrift.

Coördinator Helmut Boeijen (FHJ): “De cursus is bedoeld voor iedereen die er altijd al van droomde om popjournalist te worden en zich nu eindelijk eens wil verdiepen in het vak. Maar juist ook voor mensen die in hun vrije tijd bijvoorbeeld al voor een weblog schrijven en hun niveau willen opkrikken. Ook iedereen die gewoon bovengemiddeld geïnteresseerd is in popjournalistiek – vanuit professioneel of persoonlijk oogpunt – is natuurlijk van harte welkom. De vorige cursus was een groot succes. Ik hoop dat deze editie net zo leuk en inspirerend wordt.”

Reageren op dit artikel?

You must be logged in to post a comment.