Met Friars komt het goed. Eerst volwassen worden – Tanja de Graaf

0 63

“Wil iemand dronken worden?” Zanger Jasper Demmolin heeft zijn studententijd nog niet helemaal achter zich gelaten. Maar het is geen studentenfeestje. Precies een jaar geleden traden ze voor het eerst op en vanavond is de release van hun debuut EP in popzaal EKKO. De vier bebaarde bandleden van Friars hebben dus wat te vieren.

Vijf minuten voor aanvang van het optreden haalt Michiel Bel zijn basgitaar uit de koffer en draait aan wat knoppen. Hij vindt het goed zo. Dat is het níet. Al bij het eerste nummer gaat het mis en moet de band stoppen met spelen. “Een technische storing”, is de luchtige verklaring van Demmolin voor het niet goed afgestelde geluid van de bas.

Het is de houding van de zanger die veel goed maakt vanavond. Hij voelt zich thuis in de spotlights en maakt makkelijk contact met het publiek. Later op de avond lacht hij zijn onhandigheid weg als hij tot drie keer toe moet stopen met spelen omdat zijn gitaar ontstemd is.
Het gewillige publiek deert de storingen en valse noten niet en danst en zingt vrolijk mee op aanwijzingen van Jasper. Het wordt pijnlijk op moment dat de band vraagt om mee te klappen bij het nummer Wait For You dat ze opdragen aan de onlangs overleden EKKO-medewerker.

Het vierde nummer van vanavond is hun eerste single Chemistry. Het nummer doet denken aan de vele gitaarbandjes die in navolging van het succesvolle Kensington het mainstream-publiek hoopt te bereiken. Friars werd kort na de oprichting geselecteerd voor de Popronde 2015 en recent stond Chemistry op nummer 1 in de IndieChart. Een belofte voor de toekomst dus. Vanavond komt de band niet verder dan vooral hun mainstream-nummers hard te spelen en een feestje te bouwen.

Friars moet nog volwassen worden. Met het eerste nummer van de toegift Someone I Don’t Love bewijst de band dat ze goede songs kunnen maken. Ze doen er goed aan veel te spelen, podiumervaring op te doen en beter bij stem te worden zodat hun optredens niet te veel lijken op de zelf geknipte plakletters voor de bandnaam op de drums.

Helmut Boeijen

View all contributions by Helmut Boeijen

Reageren op dit artikel?

You must be logged in to post a comment.