Friars rommelt lekker wat an – Eline Huisman

0 55

Zolang er maar charisma is, toch? Het is een zweterige zaterdagavond als de Utrechtse indieband Friars in EKKO haar EP presenteert. Eerder deze maand voorspelde single ‘Chemistry’ al een The Kooks-achtige vibe. En ook vanavond aanschouwt het publiek een welgemeende polderversie van menig vergelijkbare Britse indieband. Als een stel naïeve schooljongetjes rammen zanger-gitarist Jasper Demollin en zijn mannen de zaal in een mum van tijd compleet los. Jasper zelf staat als mede-presentator van het uitermate populaire programma Streetlab bekend als iemand die wel in is voor een goede grap. Zo hebben de mannen van Streetlab met hun experimentele “boyband” Side 2 Side onlangs nog een hitje weten te scoren met René Froger. Geintje, uiteraard. Eerlijk gezegd voelt deze avond met vlagen toch wel een beetje zo. Sans gêne brult Demollin in zijn witte t-shirt met spijkergiletje de ene puberale one liner na de andere. Binnen dit bombardement van clichématige statements passeren zinnen als “I don’t give a fuck” en “I wanna stay young” de revue. Jammer dat daarbij niet kan worden ontkomen aan het sterk aanwezige “Neder-Engels” van Demollin, waarbij je je gaat afvragen of de mannen het eigenlijk wel serieus nemen. Toch lijkt het publiek, dat voor een groot deel uit tienermeisjes en jongens bestaat (die vermoedelijk ook fan zijn van Streetlab), zich geen fuck te bekommeren om Demoulin’s prominent aanwezige Nederlandse uitspraak. Integendeel; vrijwel de gehele set list wordt er uitbundig gedanst. Een paar klassieke ooh’s meelallen en wat handjeklap? Geen probleem, het publiek ligt Friars vanavond aan de voeten. Enkel wanneer de band later op de avond een paar ballads inzet, wordt duidelijk dat het publiek daar moeilijk de vereiste concentratie en stilte voor kan opbrengen. Serieuze muziek, daar komt men vanavond overduidelijk niet voor. Friars is misschien allesbehalve een nieuwe The Kooks en Jasper Demollin zeker (nog) geen Luke Pritchard. Maar dat wil niet zeggen dat die potentie daar niet is. Of het nu een gevolg is van het enorme succes van Streetlab of een oprechte interesse in de muziek van vanavond; die onmiskenbare chemie tussen band en publiek is in ieder geval bewonderenswaardig te noemen.

Helmut Boeijen

View all contributions by Helmut Boeijen

Reageren op dit artikel?

You must be logged in to post a comment.