Friars: Geslaagd Britpop experiment – Arjan Zwerus

0 47

Sociaal experiment 134: Hoelang kun je als band op het podium staan en liedjes spelen die lijken op liedjes van andere bekende bands zonder dat het publiek wegloopt? Het antwoord op het experiment: Meer dan een uur! En dan ben je ook nog eens het hoofdprogramma en sta je in het Utrechtse Ekko om te vieren dat je EP met vier liedjes erop uit is.

Het is vanavond een thuiswedstrijd voor de Utrechtse band Friars. Nou ja, wedstrijd? Met een zaal vooral gevuld met vrienden en familie kun je niet bepaald spreken van een wedstrijd. Van een inkoppertje evenmin. De band zet een strakke set neer dat iets weg heeft van Green Day en The Pigeon Detectives met de sterke wil de nieuwe Kensington te worden. De band noemt zichzelf rauw, dat wordt het geen moment. Ze hebben goed geluisterd naar de Engelse Britpop bandjes van de afgelopen tien jaar.

Sociaal experiment 81: Kun je als toeschouwer van Friars jezelf door de zaal begeven zonder dat je onderdeel wordt van een sociaal experiment? Het antwoord op het experiment: ja, dat kan. Zanger en gitarist Jasper Demollin zou je kunnen kennen van het experimentele televisieprogramma Streetlab waar hij samen met zijn jeugdvrienden onderzoekt hoe mensen in bepaalde situaties reageren. Medepresentatoren Daan (danst enthousiast) en Tim (stil in een hoekje) zijn aanwezig, Stijn (topvoetballer Njits) is er niet, die schijnt druk te zijn met de opnames van Wie is De Mol? Ze laten onbekenden met rust. Het enige waarmee vanavond mee geƫxperimenteerd wordt is live muziek.

De zang van zanger Jasper is goed. De timing van de band is goed. De opening van de toegift is ook goed. Vanuit de kleedkamer gaat Jasper met akoestische gitaar in het spotlicht door het publiek onderweg terug naar het podium, alwaar een heuse ballad lijkt te zijn ingezet. Halverwege zet de band ook in en zijn ze waar ze begonnen zijn en waar ze vanavond mee eindigen. Lekker rocken. Niets aan de hand.
Met een EP op zak en een contract bij Friendly Fire kan het niet lang meer duren voor radio airplay volgt! Experiment geslaagd!

Helmut Boeijen

View all contributions by Helmut Boeijen

Reageren op dit artikel?

You must be logged in to post a comment.