Marlon-Williams_Cover-1500x15002

Marlon Williams door Tanja de Graaf

0 66

Wie gruwelt van de snik van Tammy Wynette heeft pech als zijn shuffle met het nummer Lonely Without Her begint en hij de uitknop kiest. Het debuutalbum van Marlon Williams leent zich goed voor een gezellig vriendenavondje met de quiz raad-een-lied-of-niet.

De Nieuw-Zeelander Williams heeft op zijn zolderkamertje goed geluisterd naar zijn muzikale helden. In I’m lost Without You herkennen we The Walker Brothers. En de sound van Linda Ronstadt inclusief steel guitar op Silent Passage laat zich makkelijk raden.

Wie de shuffle zijn gang laat gaan, luistert naar een verrassend debuutalbum. Als we hem al beschuldigen van kopie-gedrag, dan doet hij dat verdomde goed. De -soms theatrale- stem van Marlon (25 jaar!) past goed bij Strange Things die hij rond maakt met het engelachtige, achtergrondkoortje dat zelfs de Tammy-haters doet glimlachen.

Williams laat een jonge generatie eigentijds kennismaken met de smartlappen en cliché-teksten van de country & western. En wat is daar mis mee? Dat Marlon meer in zijn mars heeft, getuigt Dark Child waarin je een vleugje Nike Cave hoort. En After All heeft de-jaren-60-vrolijkheid van de Beatles.

De vergelijking met Jake Bugg is vanwege het rockabilly-geluid snel gelegd. Williams verdient niet alleen beter; het is voor hem te hopen dat zijn populariteit niet dezelfde vlucht neemt. Zijn songs lenen zich meer voor de intieme setting van een klein podium. Maar lukt het Marlon in de uitverkochte popzaal om die ene Tammy-hater te overtuigen?

Helmut Boeijen

View all contributions by Helmut Boeijen

Reageren op dit artikel?

You must be logged in to post a comment.