Moderat_III_Artwork

Moderat – III door Rik Lebouille

0 43

Het derde album van Moderat heet III en komt uit op 1 april dit jaar. Genoeg gelachen moet dit Duits techno collectief gedacht hebben. III is laag van tempo, sferisch en soms zelfs somber. Broeierige en hypnotiserende trance met gedetailleerde ritmische textuur en lage bassen zorgen veelvuldig voor een spannende luisterervaring die het midden houdt van luistermuziek en het live knalwerk.

Moderat = Modeselektor + Apparat. Zowel Modeselektor (Gernot Bronsert, Sebastian Szary) als Apparat (Sascha Ring) beschikken over een groot muzikaal netwerk in de Berlijnse dance scene en daarbuiten. Toch kwam hun eigen samenwerking na hun spontane ontmoeting in 2002 pas langzaam tot noemenswaardige output. Het duurde tot 2009 voordat een eerste volledig album Moderat uitkwam. Sindsdien zet Moderat, ogenschijnlijk ongehinderd door trends en hypes, zelfverzekerd de lijn van het debuut door. Na het in 2013 verschenen II is er nu III met wederom fraaie tijdloos artwork en videoclips van Pfadfinderei.

III is wederom homogeen en uitgebalanceerd. Hoewel de lijzige zanglijnen van Ring soms overtuigingskracht missen en de synths in ‘The Fool’ wat zwaar op de maag liggen zijn er genoeg hoogtepunten. Fraai is de vooruitgesnelde single ‘Reminder’. ‘Intruder’ kent een geslaagde, met break beats opgebouwde, spanningsboog. En in slottrack ‘Ethereal’ zorgen hoopvolle vocalen per saldo voor verassend positieve energie.

Moderat staat 29 maart a.s. in Paradiso en later dit jaar nog eens in de HMH. Met III onder de arm zal Moderat ongetwijfeld tweemaal Amsterdam en daartussen nog menig Europees zomerfestival op eigenzinnige wijze op de kop zetten.

Helmut Boeijen

View all contributions by Helmut Boeijen

Reageren op dit artikel?

You must be logged in to post a comment.