Paolo

Beste nummer aller tijden Robine Roordink: Paolo Nutini – Iron Sky

0 178

Bepalen en beschrijven wat het beste nummer aller tijden is, de opdracht die ik gisteravond kreeg, is haast een onmogelijke opgave. Er zijn immers zoveel goede nummers, zoveel legendarische muzikanten en daarnaast is de keuze oneindig. Kies ik een nummer dat veel heeft betekend voor de muziekgeschiedenis, zoals ongeveer elke plaat van de Beatles, Autobahn van Kraftwerk of I got a Woman van Ray Charles? Of kies ik een nummer dat me keer op keer raakt, waar ik waarde aan hecht, ongeacht de geschiedenis? Als zangeres luister ik als naar melodieën, tekst en harmonieën in de zangpartij. Als journalist moet je meer kunnen horen dan dat. Na veel wikken en wegen koos ik voor een nummer dat nog geen twee jaar oud is. Iron Sky van Paolo Nutini, live at Abbey Road. Toen ik Iron Sky het eerst hoorde, vorig jaar op Pinkpop, was ik er niet van onder de indruk. Dat kan hebben gelegen aan vermoeidheid, hitte, of aan het feit dat het vaak even duurt voordat je een nummer waardeert. Mijn vriend was er wel gelijk helemaal weg van, en na meerdere malen luisteren snapte ik wat hij bedoelde. Nutini maakt met Iron Sky niet alleen een statement, maar zingt alsof hij voor het volk spreekt. Het lied is pure soul, leed en leegbloeden. Het grijpt je naar de keel en doet je afvragen waarom we leven in een wereld waarin we elkaar zoveel pijn mogen doen. Je voelt het leed van het volk bij elke uithaal van Nutini. Elke kreet van wanhoop. Het nummer is puur en heeft zoveel emotie, dat het me keer op keer kippenvel geeft. En velen met mij. De reden waarom dit nummer is gekozen om de verwoesting die de aanslag op Charlie Hebdo meebracht te laten horen. Beste nummer van de afgelopen twintig jaar? Zeker. Aller tijden? Wie zal het zeggen, maar het is een grote kanshebber.

Robine Roordink

 

Helmut Boeijen

View all contributions by Helmut Boeijen

Reageren op dit artikel?

You must be logged in to post a comment.