lauryn

Beste nummer aller tijden Anke Langelaan: Lauryn Hill – Everything Is Everything

0 216

Over de artiest die in 1998 het beste nummer ooit uitbracht, zei David Bowie een jaar later tijdens de MTV VMA’s: “Ieder jaar komt er een artiest voorbij die een origineel album maakt dat alles verandert aan hoe wij over muziek denken. Hij of zij vindt verbindingen die de rest van ons niet maakt en ziet onze wereld in een unieke en bijzondere vorm.”

 

Hij had het over Lauryn Hill en haar debuutalbum The miseducation of Lauryn Hill. Als icoon Bowie zulke lovende woorden over je spreekt, heb je het heel erg goed gedaan. Het allesomvattende nummer ‘Everyting is everything’ greep me bij de eerste zin: ‘I wrote these words for everyone who struggles in their youth.’ Ik herkende in de tekst de desillusies van het leven, maar ook de geruststelling dat je daar uiteindelijk sterker van werd. Tijdloze filosofische levenslessen, maar zeker niet zoetsappig dankzij de goeie hip hop-verpakking.

 

Bovendien was Lauryn Hill een stoer wijf met compleet eigen stijl. Ze kon een sterk staaltje rappen, loepzuiver zingen, combineerde lekkere beats met reggae en pop en schreef vlijmscherpe teksten. So what dat ze nogal roemloos naar de achtergrond verdween. Dat album en nummer zeiden alles. Everything is still everything.

Anke Langelaan

 

Helmut Boeijen

View all contributions by Helmut Boeijen

Reageren op dit artikel?

You must be logged in to post a comment.